Podcast

over all things Schervengeluk

SALONGESPREK 1/
met An Dours

Wat een geslaagde eerste editie van het Salongesprek over Schervengeluk!

An Dours beet de spits af met haar boeiende kijk op het leven en de kwetsbaarheid en schoonheid die daarmee gepaard gaan. An is voor mij hét voorbeeld en dé inspiratiebron als het gaat om 'wankelmoed' durven tonen wanneer je leven 'Teen & Tander' voor je in petto heeft. 

Met An deel ik een enorme liefde voor taal en vooral dan spelen met taal, zo ook in dit gesprek. Het laat ons, soms op een plastische manier toe, aan de diepere, vaak ietwat ongrijpbare lagen, van wat het betekent om volop 'mens' te zijn, te raken. We hadden het 

 • over knoppenduwers
 • over rouw en de rauwheid des levens, 
 • over verdriet en kwetsbaarheid, liefde en loslaten, 
 • maar ook over je leven ondernemen, creativiteit en hoop die doet leven — ja, vollenbak leven.

(Her)beluister het gesprek en laat me zeker even weten wat het jou bracht!

SALONGESPREK 2/
met Minne Marlo

Donderdag 23 juni 2022 had ik Minne Marlo te gast.

Minne heeft zo'n ontzettend belangrijke rol gespeeld in het openen van mijn kijk op relaties en intimiteit. Van haar heb ik ook mogen leren wat het betekent als iemand in staat is om zonder oordeel naar je verhaal te luisteren. Wat een kracht.

We ontmoetten elkaar in alle eerlijkheid en laten de binnenkant, onderkant en achterkant van het intieme verhaal voor, tijdens en na een relatiecrisis zien. In al z'n heftigheid bij momenten maar ook in al z'n power, in de katalysator voor persoonlijke en relationele groei dat het kan zijn.

Naast een bijzondere vriendin temidden m'n relatiecrisis is Minne bezielster van Compass to Connection, haar eigen praktijk als initimiteit en relatietherapeut.

Spannend weer om dit gesprek online te zetten, maar welkom om het hieronder te beluisteren.

SALONGESPREK 3/
met Karen Nachtergaele

Op een warme zomeravond, op 25 augustus 2022, ontving ik Karen Nachtergaele in mijn Loft voor opnieuw een prachtig gesprek over schervengeluk.

Karen is naast een dierbare vriendin ook een zot goede fotografe en inspirerend onderneemster. Ze bracht niet alleen ons ietwat andersoortige gezinsleven in beeld met een prachtige slice of life reportage in onze 2 lofts, ze wist me ook te raken met haar eigen persoonlijke verhaal over haar scheiding. Ze inspireerde en motiveerde me tijdens vele boeiende gesprekken om tot het schrijven van m'n boek te komen door me te laten zien hoeveel kracht je kan putten uit de herkenbaarheid in andermans verhaal. Hoeveel deugd het kan en mag doen om te voelen dat 'je niet de enige bent'.

Het werd een gesprek over:

 • de kracht van ware vergeving: wat maakt dat je écht je kwaadheid kan loslaten en verder kan met je eigen leven?
 • over de angsten én de rijkdom aan mogelijkheden die het zelfstandig ondernemen biedt, ook als je net alleen komt te staan als ouder.
 • over gezonde grenzen kunnen stellen als je samen onder 1 dak woont, en wel of niet zomaar iets uit elkaars frigo mogen nemen.
 • en over reacties uit de omgeving en hoe je soms stevig uit de hoek moet durven komen op een moment dat je je vaak allesbehalve stevig voelt staan.

Veel luisterplezier!

SALONGESPREK 4/
met Tom & Geertrui

 • Hoe doe je dat, nog een gezin blijven en toch ook ruimte scheppen voor een nieuwe liefdespartner?
 • Wat brengt dat innerlijk allemaal teweeg?
 • Wat als je als partners op een heel ander tempo zit in het loslaat- en verwerkingsproces?
 • En hoe communiceer je over de niet vanzelfsprekende keuzes en veranderingen in je gezinsleven met je nabije omgeving?

Daarover ging ik op 20 oktober, in het Blinkhuis in Mechelen, live in gesprek met Tom & Geertrui.

Eind augustus deelden Tom en Geertrui in De Morgen een inkijkje in hun verhaal als 'gezinsvennootschap' - zoals ze zich zelf sinds een dik jaar noemen. Het is een gezinsvorm waarbij ze nog samenhuizen, zelfs samen verbouwen op dit moment, maar waarin ook ruimte is voor een andere liefdespartner.

Het vraagt moed om werkelijk je eigen weg te durven zoeken, in alle eerlijkheid.

Het vraagt moed om stappen te zetten ook al weet je nog niet helemaal waar je dan precies zal uitkomen.

Het is echter door in beweging te komen, dat je kan voelen wat er voor jou echt klopt en wat niet (of niet helemaal).

Geertrui en Tom vatten deze tocht samen aan. Ik mocht daarin een klein stukje met hen meewandelen. Over hun zoek- én vindtocht als a-typisch gezin, gaat dit gesprek.

SALONGESPREK 5/
in Bibliotheek Leuven ism HvhK Leuven

Opname binnenkort online.

SALONGESPREK 6/
met Boekenbouwer Birgit

Binnenkort live mee te volgen.