Als Kerst net wat anders loopt...

24-12-2022

Van alle feesten is Kerstmis misschien wel het meest 'een gezinsfeest'. Dat maakt deze dagen dan ook extra pijnlijk voor sommigen. Want wat als je gekende gezinsleven net op de helling komt te staan?

Hoe kan je het dan wat lichter maken voor jezelf of voor iemand die je kent?

Beeld je in: je relatie zit net in volle crisis maar je familie is nauwelijks op de hoogte. Wat doe je? De schijn hoog ophouden? Je tranen inslikken? En hoe reageer je als een familielid op een breekpunt staat en hier tussen de soep en de patatten iets over deelt? Relativeer je het even weg met een goedbedoelde 'het komt allemaal wel goed'? Wat als het er zo niet naar uitziet? Wat als het doemscenario van een vechtscheiding als een donkere wolk in de lucht hangt? Hoe kan je op dat moment van betekenis zijn?

Of denk maar aan de vele singles en mensen voor wie dit de eerste (/tweede/derde) Kerst alleen (met de kinderen) is. Niet zelden overvalt hen plots een gevoel van eenzaamheid. Wieweet is er wel zo iemand in je omgeving die je kan uitnodigen? Of waarom jezelf niet uitnodigen? (ik heb het al meermaals gedaan en dat pakte goed uit, ook al lijkt het not done)

Misschien zitten jij en je partner wel fysiek naast elkaar in de zetel, maar voel je je eigenlijk erg alleen in je relatie. Is de verbondenheid tussen jullie als koppel ver te zoeken en merk je een gelatenheid die weinig beterschap belooft... Er moet iets veranderen. Je weet alleen niet hoe of wat. Of je weet het wel, maar je wil niet langer trekken aan of wachten op de ander (om naar een relatietherapeut te gaan bijvoorbeeld).

Misschien speel je met het idee om het komende jaar (terug) samen op feesten te verschijnen als co-ouders, maar zorgt dit bij jou of de ander toch nog voor wat weerstand of inwendige stresskes?

Of heb je net zo'n behoefte aan even zorgeloos genieten van de feestdagen maar is de onderhuidse spanning tussen jullie om te snijden. En weet je niet hoe dit op korte termijn te keren.

Hoe de situatie er ook voor jou (of een familielid) uitziet, hier ligt een bijzondere kans:

  • Om terug een gezonde beweging te brengen in jullie relatie.
  • Om hier als gezin sterker uit te komen.
  • Om in plaats van schijnvrede of organisatorische vrede te kiezen voor échte (innerlijke) vrede.
  • Om terug de regie te nemen over jouw toekomstperspectief (dat op dit moment misschien serieus aan diggelen ligt)
  • Om onder de loep te nemen hoe jij zelf komt opdagen in je relatie en welke impact dat heeft.
  • Om elkaar terug te vinden als gezin, als ouders, of net opnieuw als liefdespartners ...

Welke vorm het ook mag krijgen, dat maken we samen helder in 2023.

Ontdek hier hoe we dat gaan doen.


Op meer warme, zorgeloze en verbonden Kerstdagen...

Naomi


Ps: Heb je tot hier gelezen maar zit je relatie eigenlijk helemaal snor? Top! Dan ga ik er maar even vanuit dat je je heel erg verbonden voelt met mijn manier van werken 😁 ('t is maar een aanname hoor, er kunnen nog 100 andere redenen voor zijn). 

In elk geval, mocht je mensen in jouw dichte omgeving kennen voor wie dit het verschil zou kunnen maken... stuur hen de link naar deze blogpost dan ajb persoonlijk door. Je zou weleens het verschil kunnen maken tussen een vechtscheiding of een waardevol nieuw wij-verhaal.

"Ik heb jouw boek aan vrienden aangeraden die net beslist hebben om uit elkaar te gaan. De man liet me zonet weten dat het hem deugd doet erin te lezen, het inspireert en doet hem anders naar de dingen kijken. Je maakt al een verschil." 

— Anoniem