Loslaten doe je zo (niet)

28-09-2022

"Ge moet leren loslaten."
"Ja dat weet ik wel, maar hoe doe je dat?!"


Ik hoor het me nog zo antwoorden, lichtjes gefrustreerd. Intussen lukt het me steeds steller. Mede dankzij een superhandig vierletterwoord, een acroniem, dat op m'n pad kwam en me gewoon stap voor stap bij de hand neemt. Omdat ie zo eenvoudig, maar o-zo krachtig is, deel ik 'm graag via deze weg met jou.

"Wat zijn dan die letters?" hoor ik je al denken.

Wel, H-E-A-L.

Herkennen. Erkennen. Accepteren. Loslaten.

Ik neem je even mee.

STAP 1 HERKEN

Op het moment dat je een bepaalde denkwijze, een dynamiek, een patroon herkent, heb je al 90% van het werk gedaan. Schouderklopje voor jezelf want tot op dit punt komen, heeft je misschien wel jaren gekost. Het vergt wankelmoed. Want je durft iets in vraag te stellen. Een oordeel, een kritiek, een diep verankerde en misschien wel vastgeroeste overtuiging die je bent gaan geloven.

Op dit punt aangekomen, denken we vaak nog voor een immense berg te staan. Want hoe moeten we dit in godsnaam gaan veranderen, ombuigen, hervormen, laat staan loslaten? Het is zo deel gaan uitmaken van ons doen en laten. Het lijkt nog ietwat onoverkomelijk, maar herinner je de 90% - de weg die je al hebt afgelegd om tot op dit punt te komen.

Het zou kunnen dat je vervolgens gaat in een 'ja maar ik doe nu nog altijd hetzelfde' en 'het lukt me niet' en 'ik kan niet veranderen want...' Druk weer even op de pauzeknop. En herken dat je opnieuw in excuses, in slachtofferschap, in verzet gaat. Herken ook dit. Door gewoon te kijken, ook naar alle gedachten en oordelen over jezelf die hierop volgen. Gewoon kijken. That's it.

STAP 2 ERKEN

Erkennen behelst de volgende 9% (dit zijn mijn eigen gevoelsmatige cijfers hier hé... 😉). Je gaat zien dat dit patroon, deze gedachte, ... deel (heeft) uitgemaakt van jou. Je gaat het niet langer ontkennen, je erkent het. Je erkent het voor al hetgeen waarmee het je heeft willen helpen, beschermen, behoeden, verzekeren... Je mag het zelfs gaan bedanken, waarderen.

Door bepaald gedrag, bepaalde gevoelens van jezelf te erkennen als deel van jezelf, geef je ze bestaansrecht. Als je al jaren op zoek bent naar bestaansrecht: hier is het, het lag al die tijd recht onder je neus. Je zegt letterlijk: 'jullie mogen er zijn. Alles mag er zijn. De fijne en minder fijne kantjes aan jezelf, van het leven.' Je erkent dat ook dit erbij hoort, er deel van uitmaakt. Hiermee stop je met wegduwen, met onderdrukken. Hier ligt zoveel energiewinst.

STAP 3 ACCEPTEER

Door bestaansrecht te geven aan wat is, niet langer te vechten tegen wat is, kom je in een staat van werkelijke acceptatie terecht. 'Oké, het is nu zo. Het is wat het is. Niet meer. Niet minder.' Dit brengt je in overgave, een ongelooflijk krachtige staat van zijn als je de natuurlijke stroming van jouw leven en energie weer ten volle wilt toelaten.

Je komt hier net door te stoppen met iets te willen oplossen in je buitenwereld. Door te stoppen met de ander te proberen veranderen, jezelf te willen fixen, ... je stopt ook met je te verzetten. Veeleer dan iets 'doen', is loslaten 'stoppen met doen', stoppen met je inspanning. Het is ont-spannen in wat er voor je ligt, in je handen ligt. Met de ontspanning van je hele voelen, denken, zijn, glijdt datgene wat je zo lang angstvallig hebt vastgehouden uit je handen. Het komt los van je. Jij bent niet dat gevoel, die gedachte, die pijn, ... waar je je zo krampachtig aan vasthield. Je laat los wat niet van jou is. Je voelt de ruimte die vrijkomt. De rust die terugkeert. Je voelt jezelf terug zuiverder aan.

STAP 4 LAAT LOS

Daarmee is de vierde en laatste stap, het loslaten, iets dat vanzelf gebeurt, als je het tenminste toelaat van te gebeuren. Het is het vanzelfsprekende gevolg van de voorgaande stappen.

Stop dus met je te focussen op 'ik moet dit of dat loslaten'. Eens je deze fixatie kan herkennen, erkennen en accepteren, je hoort me al komen... gaat loslaten vanzelf.

Dus ook hier, stap niet in de valkuil van je te verzetten tegen je focus. Neem ze waar, herken en erken ze. Kijk hoe je kan verzachten naar jezelf en naar wat is. Hoe je dit bestaansrecht kan geven, gewoon omdat het in het nu al bestaat. Hier stopt het verzet. Hier stopt het gevecht. Hier kan het weer gaan stromen.

Dit is exact wat we weer gaan toelaten in het nieuwe online traject "Scheiden of blijven? — Je relatie(crisis) anders bekeken"

We gaan herkennen waar we nu in (verwikkeld) zitten. Via de vele (herkenbare) voorbeelden, blik-openende vragen en oprechte uitwisseling met mensen die door een gelijkaardige ervaring gaan, zij het elk hun eigen pad daarin volgen (zowel overeenkomsten als contrast zijn daarin ontzettend boeiend en verrijkend).

We gaan erkennen wat er is. Begeleidende audio's, eenvoudige oefeningen, krachtige reminders zullen je ondersteunen om stap voor stap zelfs het verzet tegen het verzet te ontmantelen. Van z'n laagjes te ontdoen. Telkens op jouw tempo (het is niet de bedoeling je ongemakkelijk in je blootje te zetten, daar is het 't weer niet voor).

Vervolgens gaan we het pad van acceptatie en loslaten toelaten (of open-laten, dat vind ik nog een mooier woord in deze context).

Verlang je? Ben je bereid? Durf je ondanks de spanning die je voelt of dat beetje angst? Wil je goede compagnie?

Meld je dan aan om deel te nemen aan de try-out van de allereerste editie van dit online traject. Dat kan nog tot 1 oktober aan een uitzonderlijk lage prijs. En dat voor een traject dat zomaar eens lifechanging zou kunnen zijn.

In elk geval hoop ik dat dit schrijven jou alvast mag inspireren om weer meer eenvoud, rust en ruimte te vinden in je leven, je lijf, je hart.

Ik wens het je zo van harte toe. 💙🤍🤎

Naomi